Begeleiding licht verstandelijke beperking

EBC Zorg geeft begeleiding aan mensen met een licht verstandelijke beperking. Een licht verstandelijke beperking is vaak niet zichtbaar, waardoor deze groep mensen nogal eens wordt onderschat en de persoon in kwestie juist wordt overschat.

Meld je aan

 

Licht verstandelijke beperking begeleiding

Onze begeleiding bij mensen met een licht verstandelijke beperking is er op gericht om deze groep mensen zelfstandig in de maatschappij te laten functioneren. Onze visie is ondersteunen op de weg naar zelfstandigheid, in eigen tempo, met mensen uit het netwerk er omheen. Wij kijken graag naar de motivatie van de cliënt en waar zijn of haar eigen kracht ligt. De begeleiding van mensen met LVB kan in verschillende vormen.

Zelfstandig wonen met een licht verstandelijke beperking

Bij EBC Zorg zien we dat mensen met LVB veelal zelfstandig wonen, maar wel behoefte hebben aan begeleiding. Die begeleiding geven wij. Samen met de familie en het eigen netwerk stellen we een begeleidingsplan op, waarbij we kijken naar de kracht van de cliënt. De begeleiding kan bestaan uit wekelijks contact, ondersteuning in het vinden van werk of helpen bij het beheren van de financiën.

Met de terugkerende begeleiding zien we dat mensen met een licht verstandelijke beperking weer beter hun plek vinden in de maatschappij.

Begeleid wonen licht verstandelijke beperking

Soms is zelfstandig wonen voor mensen met LVB lastig en is er meer behoefte aan intensievere begeleiding. Bij EBC Zorg bieden wij daarom begeleid wonen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Op één van onze locaties woont de cliënt en krijgt begeleiding op het gebied van levensonderhoud, werk, invulling van vrije tijd, uitkering, financiën enzovoort. De keuze om te kiezen voor begeleid wonen is meestal wanneer de cliënt vaker onverwacht zorg nodig heeft. Wanneer hij of zij woont op één van de locaties, is het eenvoudig die (ongeplande) zorg snel te bieden.

Neem contact op voor hulp

Leven met een licht verstandelijke beperking

Het leven met een licht verstandelijke beperking is voor de buitenwereld niet altijd zichtbaar. De diagnose en kenmerken van LVB zijn soms niet helder, omdat het ook kan wijzen op een persoonlijkheidsstoornis of zwakbegaafdheid. Heb je behoefte aan hulp of ken je iemand die hulp nodig heeft en twijfel je over de diagnostiek? Bij EBC Zorg kijken wij verder dan een diagnose. Samen met elkaar zorgen wij voor een helder plan in het zorglandschap, zodat het leven met een licht verstandelijke beperking (of een andere beperking) weer leefbaar wordt.

Kenmerken licht verstandelijke beperking

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben over het algemeen te maken met de volgende kenmerken:

  • IQ tussen de 50 en 70 punten
  • Achterblijvende sociale vaardigheden zoals; communicatieve vaardigheden, sociale problemen, relaties aangaan
  • Achterblijvende cognitieve vaardigheden zoals; leren lezen, schrijven, rekenen, eigen financiën beheren, persoonlijke verzorging
  • Beïnvloedbaar en gebrek aan controle over impulsen
  • Beperktere woordenschat
  • Moeite om zich te verplaatsen in anderen

De kenmerken van mensen met LVB worden soms gemist, waardoor zij vanuit een andere diagnose geholpen worden. Het vaststellen van een licht verstandelijke beperking is daarom de eerste stap naar het begeleiding. Heb je het vermoeden dat jij of iemand in jouw omgeving te maken heeft met een licht verstandelijke beperking? Of misschien eerder te maken heeft met andere diagnostiek zoals psychische problemen, autisme of algemene problemen op het gebied van relaties, geld of huisvesting? Bij EBC Zorg helpen wij, ongedacht diagnose, een vorm van begeleiding te zoeken die past bij de cliënt. Wij kijken verder dan alleen een diagnose, waarbij de cliënt altijd de regie behoudt.

Vragen over de begeleiding bij licht verstandelijke beperking?
Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Wil je graag direct contact?